Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

Klemte fingre og tæer

Behandling

Det er ikke sjovt at få klemte fingre, negle eller tæer. På denne side kan du læse hvilken førstehjælp du skal udføre hvis uheldet skulle ske. 

Det er typiske uheld som kan ske i hjemmet eller på arbejdspladsen og er tit forbundet med en del smerte og ubehag. Heldigvis er skaden sjældent slem og hurtig førstehjælp vil afhjælpe med en masse smerter. Behandlingen vil være det samme om det er en klemt finger eller tå.

Når skaden sker

Det klemte område vil inden for kort tid begynde at hæve op. Derfor kan det være en fordel, at løfte den klemte finger eller tå opad. Det er samme princip som når vi hæver et forstuvet område, da mindre væske vil samle sig i området. Læs mere her. Det vil nemlig formindske hævelsen og sikre større bevægelighed i det skadede område. Dette kan være en fordel, da man kan bruge det skadede område hurtigere igen.

Derefter skal du tage noget koldt på skaden. Det kan være en kuldepose eller en ispose fra førstehjælpskassen. Vær dog opmærksom på, at isposer ikke må komme i direkte kontakt med huden. Du kan også bruge en pose frosne grøntsager fra fryseren derhjemme, der skal blot et viskestykke udenom. Er skaden i et omfang der gør, at personen ikke kan bevæge sin finger eller tå, kontakt da læge eller skadestue for yderligere undersøgelse og tjek for knoglebrud. 

 

Ved blødning under negl

Hvis neglen på fingeren eller tåen er blevet klemt hårdt, kan neglen godt blive blå. Det sker når blodkarrene under neglen går i stykker ved det hårde klem. Skulle der være opstået en blødning under neglen, kan det også skabe en del ubehag, da der er større tryk under neglen. Derfor kan du med fordel kontakte læge eller skadestue.

Du er velkommen til at læse om mere førstehjælp og tjekke vores sider om førstehjælpskurser.