Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

førstehjælp

Ved skader & ulykker

Mavesår

Årsager og virkning

Mavesår er sår som opstår i mavesækkens eller tolvfingertarmens slimhinde. Der er flere grunde til at det kan opstå, men det skyldes oftest en bakterie eller som følge af ens livsstil. Cigaretrygning kan fordoble risikoen for skaden, men ses også i forbindelse med visse typer medicin, herunder smertestillende gigtmidler. Oplever man at medicin er skyld i begyndende mavesår, kan man gå til egen læge og spørge efter alternativer.

Der kan være stor forskel på, hvordan skaden føles hos den enkelte. Mange mærker slet ikke, at de har et mavesår og har ingen eller meget lidt ubehag ved denne skade. Hvis man mærker sit mavesår, så kan det være som periodevis bidende eller brændende fornemmelse øverst i maven. Det kan også være som følelsen af sult. Derved vil de også føle en lindring, når de spiser. I dette tilfælde, vil man sjældent opdage at man har et mavesår, før at symptomerne bliver værre.

Hvis der opstår følgende symptomer, bør man være opmærksom.


Symptomer på mavesår

  • Blodig, sort eller tjæreagtig afføring
  • Kvalme eller opkast med blod eller kaffegrumsagtig opkast
  • Ufrivilligt vægttab
  • Blodmangel
  • Pludselige svære mavesmerter

Hvis man står i en situation, hvor en person får pludselige og voldsomme mavesmerter forårsaget af mavesår, kan man placere den tilskadekomne i aflastende rygleje. Det er en hvileposition, hvor personen er placeret på gulvet og støtte i ryggen og under benene.

I de fleste tilfælde vil et opkald til egen læge eller skadestuen være tilstrækkeligt. Her kan det være en stor hjælp for den tilskadekomne, hvis førstehjælpen kan være behjælpelig med transport. I de værste tilfælde ved meget stærke smerter, kan det være nødvendigt at alarmere på 1-1-2 og afvente til ambulancen ankommer.

Hvis du ønsker et førstehjælpskursus hvor vi gennemgår denne skade eller andre sygdomme, så kan du kontakte os her. Ellers kan du finde et førstehjælpskursus som passer dine behov på vores side.

Ønsker du en illustrativ video som viser hvad der sker ved mavesår, kan du se mere her.