Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

forfrysninger

Symptomer & Behandling

Selvom vores danske vintre sjældent er så slemme, at mange personer får forfrysninger, så kan det stadig godt forekomme. En forfrysning er, når huden og dens underliggende væv er blevet udsat for meget lave temperaturer. De mest udsatte steder på kroppen at opleve forfrysninger vil være hænder, fødder, næse og ører.

Man kan kende en forfrysning ved at det kolde område på kroppen vil blive hårdt og blegt. I takt med at det kolde område ved forfrysningen bliver varmet op, vil huden gå fra at være bleg til rød og det vil mærkes som meget smertefuldt.

Når man har en tilskadekommen, som har en forfrysning, overvej samtidig hvorvidt vedkommende er underafkølet og sandsynligvis skal holdes varm med et folietæppe eller almindeligt tæppe.


Forfrysninger kan inddeles i to kategorier

Overfladiske forfrysninger

Kun det yderste lag af huden vil være skadet og påvirket. Huden på det skadede område vil dø og efterfølgende skalle af og efterlade et sår. Dette sår vil ofte hele uden at efterlade et ar.


Dybe forfrysninger

En større kuldeskade som påvirker alle hudens lag. Her vil huden også blive bleg og hvid, men kan også få en gullig farve med grå-blå nuancer. Det skadede området vil være følelsesløst og kan føles hårdt, når man rører. Når skaden bliver behandlet vil man typisk kunne se en ændring i farve. Hvis dette ikke er tilfældet, så er det en dyb forfrysning. Hvis man får en dyb forfrysning vil det kræve yderligere behandling af den ødelagte hud.


Førstehjælpen

Få vedkommende væk fra kulde, vejr og vind som påvirker huden og sikre så vidt muligt, læ og varme. Få den tilskadekomne til at varme sine hænder ved at placere dem i armhulerne og luk tæt sammen. Derved udnytter man den varme kroppen selv producerer, og der sker en langsom genopvarmning i hænderne.

Er det en forfrysning ved næse, øre eller ansigt, så kan området dækkes af tørre hænder som gerne er tildækket af et par handsker eller vanter. Undgå en aktiv berøring af det skadede område såsom at gnide huden for at varme. Dette vil ikke gavne men kan føles smertefuldt.

Derudover kan den tilskadekomne med fordel indtage noget varmt at drikke, da det giver en fornemmelse af opvarmning indefra. Vi ønsker at minimere underafkøling og samtidig få kroppen til at producere noget varme.

Selvom det kan virke smart at placere den tilskadekomne foran en pejs, ovn eller bål, så vil det næppe være en behagelig oplevelse eller have positiv virkning. Det vil være yderligere skadende for den påvirkede hud selvom den er følelsesløs. Forfrosne hænder og fødder kan genopvarmes ved hjælp af tempereret rent vand, men ikke en temperatur som overstiger 42 grader. Meget varmt vand vil medføre stor smerte i den ødelagte hud.

Vender farven ikke tilbage i huden under genopvarmning, så er der sandsynligvis opstået en mere alvorlig skade som kræver yderlig behandling ved skadestue eller læge. Læs mere her.

Forfrysninger er et tillæg til vores førstehjælpskurser. Ønsker du dette, og generelt et kursus ved os, kan du kontakte os eller tilmelde et kursus.