Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

Feberkramper

Børn & Babyer

Første gang man oplever en feberkrampe kan det være utroligt skræmmende og forbundet med en masse angst og panik. Man kan blive i tvivl om barnet trækker vejret, kommer tilbage til bevidsthed og ikke har pådraget sig yderligere skader. Feberkramper er ikke almindelige for børn og babyer, men alligevel oplever flere familier det.

 

Hvad er feberkramper?

2-5 % af alle børn under 5 år oplever feberkramper. Efter 5-års alderen er feberkramper mere sjældne, men i nogle tilfælde kan det også ske op i en højere alder. Kramperne optræder ved kropstemperaturer over 38 grader, og især hvis temperaturændringen sker pludseligt. Kramperne kan godt virke voldsomme og skræmmende, men kramperne er ikke livstruende. Tilstanden skal dog tages alvorligt, da man ikke kan udelukke andre sygdomme, for eksempel epilepsi.
Man kender ikke årsagen til feberkramper, men man mener, at det skyldes at børnene fødes med en lavere krampetærskel – derfor skal der ikke meget til at fremprovokere kramperne.

 

Symptomer og førstehjælp

  • Krampeanfald, enten ukontrollerbare rystelser eller total muskelstivhed (kaldet toniske og kloniske kramper)
  • Feber
  • Hurtig temperaturstigning til over 38,5 grader
  • Kortvarig vejrtrækningsstop

Hvis dit barn har feberkramper, beskyt da barnet mod stød og slag under kramperne. Afklæd barnet, så det bliver afkølet og feberen kan falde. Lad barnet opholde sig i kølige omgivelser samt være let påklædt (kun sokker og undertøj). Brug et lagen i stedet for en dyne. Giv barnet lidt væske, når kramperne er ophørt.

 

Når kramperne ophører vil barnet langsomt komme tilbage til bevidsthed. Imens kan man med fordel lægge det i stabilt sideleje – hvis det er et mindre barn, kan man lægge det i hvileposition, altså placere barnet på siden . Barnet vil starte med at trække vejret af sig selv igen og kommer langsomt tilbage.

 

Hvis det er første gang man, oplever feberkrampe hos sit barn, skal man tilkalde hjælp på 1-1-2.

 

Oplever man at kramperne gentager sig flere gange i barneårene, så skal man tilkalde hjælp på 1-1-2, hvis kramperne varer mere end 2 minutter eller gentager sig flere gange. Ellers er besøg hos egen læge efter kramperne anbefalet.

Stå man i en situation hvor barnet ikke trækker vejret efter en feberkrampe, så påbegyndes livreddende førstehjælp til børn.