Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

Stabilt Sideleje

Hvordan og hvorfor gør vi det?

Nogle sygdomme eller ulykker er skyld i at personer kan miste bevidstheden og besvime. Når personen ikke er ved bevidsthed, skal vi som førstehjælpere være sikker på. at deres luftveje ikke er blokerede og de selv kan trække vejret. Stabilt sideleje er en lejringsmetoder, der benyttes, når den tilskadekommen er bevidstløs og samtidig trækker vejret normalt. Stabilt sideleje er en sikker måde at ligge i, hvorfra den tilskadekommen har frie luftveje. I denne position har personen samtidig mulighed for at komme af med eventuel opkast, savl eller blod, uden at blive kvalt. 

Stabilt sideleje bliver også kaldet Nato-stilling eller tidligere aflåst sideleje, men princippet og funktionen er det samme!

 

Hvordan gøres det i praksis?

Først og fremmest skal du tjekke personens bevidsthedstilstand. Det gør man ved at tale højt og tydeligt til personen samt ruske i vedkommende. Hvis der ikke er nogen reaktion, så er personen ikke ved bevidsthed.

Dernæst skal du gøre brug af ABC-princippet.

Placér dig på den ene side af personen og gør følgende:

  • “Se-føl-lyt” om personen trækker vejret – der er normal vejrtrækning.
  • Læg personens arm (den tættest på dig) ud til siden, så den danner en vinkel på 90 grader med hånden opad.
  • Træk det ben, der er modsat den arm du lige har placeret, op, så det bøjer i knæleddet.
  • Læg herefter personens anden arm (den længst fra dig) op til den kind, der er tættest på dig.
  • Rul personen over på siden mod dig selv ved at tage fat i vedkommendes skulder og hofte.
  • Læg nu benet, der før var bøjet, over det andet ben så foden nu hviler på gulvet.
  • Bøj hovedet let bagover, for at skabe frie luftveje
  • Lyt om der stadig er vejrtrækning.

Når personen er placeret er stabilt sideleje, kan afvente i få minutter om personen kommer til bevidsthed. Hvis dette ikke sker, skal du alarmere 1-1-2 og fortælle at du har en bevidstløs person.

De mest hyppige tidspunkter man benytter stabilt sideleje er ved bevidstløshed med vejrtrækning, lungelæsion og krampeanfald. Det er generelt en god lejringsmetode til en person ved lav bevidsthed.

Hvis du er interesseret i at lære stabilt sideleje og andre førstehjælpsmetoder, kan du finde et førstehjælpskursus her eller kontakte os