Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

Hvordan fungerer en hjertestarter?

ved hjertestop

En hjertestarter er et apparat, der kan bruges ved et hjertestop for at “genstarte” hjertet. I daglig tale bliver maskinen omtalt som en hjertestarter. Et mere korrekt udtryk er defibrillator eller AED, som står for Automatisk Ekstern Defibrillator.

 

Opbygning

AED’en eller hjertestarteren har en simpel opbygning med en start- og stødknap. Der er to stødelektroder, som skal placeres på brystkassen, og herefter analyserer hjertestarteren hjerterytmen og vil fortælle om der skal gives stød eller ej. Via en højttaler og måske også en skræm vil AED’en guide dig i førstehjælpen.

Selvom der findes forskellige typer af hjertestartere, så er fælles for dem alle, at de kan:

  • Tale og vejlede.
  • Analysere hjertets rytme.
  • Støde, hvis nødvendigt.

Hjertestarteren er nem at betjene

Når du åbner pakken og trykker på startknappen, guider den dig i, hvad du præcist skal gøre. For at påsætte elektroderne korrekt tager vi højde for fem ting, som kan påvirke elektrodernes evne til at fungere optimalt.

  • Hår
  • Piercinger
  • Plaster
  • Pacemaker
  • Våd hud
 
 

Når du har hentet hjertestarteren og har trykket på startknappen, vil den fortælle, at du nu skal påsætte elektroderne på den tilskadekomnes overkrop. På elektroderne er der et afbillede, hvor de helt præcist skal påsættes. Nu vil AED’en analysere personens hjerterytme. Her må vi ikke røre vedkommende, da det vil påvirke analysen. Hvis AED’en kan finde en stødbar rytme, vil den gerne støde. I så fald vil den fortælle dig, at du skal trykke på den blinkende røde stødknap. Herefter fortsættes Hjerte-Lunge-Redning (H-L-R) i 2 minutter, før AED’en igen vil analysere hjerterytme og eventuelt støde.

Til alle vores førstehjælpskurser lærer du, at betjene en hjertestarter. Kontakt os, hvis du gerne vil blive en god førstehjælper.

 

 

Trygfondens Hjertestart-app

Ved du hvor den nærmeste hjertestarter er fra dit hjem? Trykfondens Hjertestart-app kan vise dig præcis, hvorhen du skal løbe, for at finde den nærmeste hjertestarter. Ved at downloade appen, kan du være med til at redde liv. Hjertestarter-appen kan downloades gratis, og er udviklet til både iPhone og Android mobiltelefoner.

Hvis hjertestarteren er registreret på hjertestarter.dk, så vil du kunne se den på appen. Appen vil fortælle dig placeringen af hjertestarteren, hvornår den er tilgængelig samt billeder af, hvor den hænger. Hvis ikonet med hjertestarteren er grøn betyder det, at den hænger udendørs og er tilgængelig døgnet rundt.
Hvis den er gul er den tilgængelig inden for begrænset periode, for eksempel i en butiks åbningstid. Hvis den er rød, er den ikke tilgængelig. Det kan skyldes, at den er blevet brugt fornyelig og endnu ikke klar til at blive brug igen. Ved en akut situation er det altid vigtigt at ringe 1-1-2, og i stedet ikke begynde at lede efter en hjertestarter på mobilen.
 
 

Hjerteløber

Hvis du er en af Trygfondens hjerteløbere kan du blive bedt om at hente den nærmeste hjertestarter. Her vil hjerteløber-appen guide dig til den nærmeste hjertestarter. Du kan læse om førstehjælpsinstruktør, Cecilies historie her: Som hjerteløber gjorde jeg en forskel.