Tid redder liv

Alle kan blive blive ramt af hjertestop. De første minutter, efter en person er faldet om med hjertestop, er yderst afgørende. Jo hurtigere vi begynder den livreddende førstehjælp, desto større er chancen for, at personen vil overleve. Hver dag falder 12 danskere om med hjertestop, men det er kun én af dem der overlever. Din hjælp kan være afgørende og redde liv.

Når en person rammes af hjertestop starter kampen i mod tiden. For hvert minut, der går, reduceres muligheden for at overleve, det er derfor vigtigt at du gør noget – om det er at yde førstehjælp eller at ringe efter hjælp; alt tæller, når vi skal redde liv.

Vil du lære at redde liv?

Førstehjælp ved hjertestop

Undersøg bevidstheden

Finder du en person, som du mistænker for at have hjertestop, skal du altid starte med at undersøge deres bevidsthedstilstand. Sig højt “Hallo! Kan du høre mig? Er du der?” samtidig med at du rusker i personen. Hvis personen ikke reagerer, så er vedkommende bevidstløs.

Undersøg vejrtrækning

Tjek om personen har normal vejrtrækning. Skab frie luftveje ved at bøje personens hoved tilbage.Placer dit hoved over personens ansigt. Se om brystkassen hæver sig, lyt til personens åndedræt og føl personens udånding mod din kind. Brug maksimalt 10 sekunder på at tjekke om der er vejrtrækning. Hvis du er i tvivl om den bevidstløse person har en normal vejrtrækning, skal du altid handle, som om der ikke er vejrtrækning.

Ring 1-1-2

Er der ingen vejrtrækning, så råb efter hjælp og ring 1-1-2, så der kan komme mere hjælp.

Udfør Hjerte-Lunge-Redning

Fjern al tøj fra personens overkrop. Brystkassen skal være blottet, da du skal yde effektiv Hjerte-Lunge-Redning og trykke korrekt på brystkassen.

Der skal udføres 30 tryk med ved en rytme på 100-120 tryk pr. minut med en dybde på 5-6 centimeter. 

Efter de 30 tryk skal du nu udføre 2 indblæsninger i personens mund. Hovedet bøjes bagover og munden holdes åben. Udfør mund til mund og lav indblæsningerne. Her er det vigtigt at indblæsningerne er korte, kraftige blæs på ét sekunds varighed.

Påsæt Hjertestarter

Hvis der er tale om et hjertestop, så er det afgørende om hvor hurtigt den tilskadekomne kan få hjælp af en hjertestarter. Det kan være dig som førstehjælper, andre førstehjælpere, en hjerteløber eller ambulancereddere som ankommer med, eller henter hjertestarteren.  

Tænd hjertestarteren og følg instruktionerne. Den vil tale og vejlede hvordan den skal betjenes og påsættes. 

Når hjertestarteren er klar til at give stød, vil den komme med et signal om at man skal trykke på den røde stødknap og holde afstand til personen.

Ambulancen ankommer

Når den professionelle behandling ankommer, er det vigtigt at du som førstehjælper bliver og hjælper hvis der er brug for det. Redderne vil begynde deres behandling  og tage sig af den videre behandling.

 

Lær førstehjælp – vær med til at redde liv

Det er brugbart for alle, at have lært god og korrekt førstehjælp, så man kan hjælpe med at kæmpe imod tiden og sikre bedre overlevelseschancer. 

Hos CorHelp afholder vi førstehjælpskurser hvor du bliver klædt på til, at trygt kunne yde god og korrekt førstehjælp. 

Kontakt os for at booke et førstehjælpskursus eller tilmeld vores kommende kurser her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *