Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

AStma

I hjemmet

Astma er en sygdom i luftvejene, som forekommer i alle aldersgrupper (fra spædbørn til ældre mennesker). Den viser sig som gentagne anfald af åndenød, pibende vejrtrækning og/eller hoste anfald. Imellem anfaldene vil lungernes funktion ofte være normal.

Ved et astma anfald sker der en forsnævring af luftrørene i den øverste del af de nedre luftveje. Samtidig vil der produceres sej slim i luftvejene, som gør det svært at trække vejret og det skaber stor ubehag. Et astmaanfald kan godt føles utrolig skræmmende, men i de fleste tilfælde er anfaldene svage og varer kort tid. I løbet af få minutter efter brug af inhalatoren virker medicinen, idet den åbner luftvejene op og letter for luftpassagen. Som regel er anfaldene ufarlige, men i visse tilfælde kan de blive langvarige og alvorlige.

Påstår et værre astma anfald, vil den tilskadekomne ikke nødvendigvis føle en virkning af medicinen, hvilket skal tages yderst alvorligt, da det kan føre til vejrtrækningsstop. I disse tilfælde vil det være nødvendigt med alarmering, så personen får professionel hjælp.


Symptomer

  • Åndenød og hoste med ofte pibende og hvæsende vejrtrækning.
  • Personen har svært ved at trække vejret, hvorfor det vil være svært at tale i lange og fulde sætninger.
  • Kan ved svære tilfælde føre til vejrtrækningsstop og hjertestop.

 

Førstehjælp til et astmaanfald

  • En person med astmaanfald ønsker ikke at ligge ned, da det vil forværre åndenøden. Få derfor personen til at sidde oprejst eller stå og støt personen.
  • Masser af frisk og iltholdig luft. Åben gerne vinduer og luft ud, eller få personen uden for.
  • Yd psykisk førstehjælp
  • Hjælp den tilskadekomne med at tage egen medicin eller astmaspray.
  • Afvent om medicinen hjælper, ellers ring 1-1-2.

I alvorlige astmaanfald kan personen opleve vejrtrækningsstop og besvime.

Bliver personen bevidstløs:

Astma er en sygdom, som vi vil gennemgå ved et tilpasset førstehjælpskursus. Hvis du er interesseret i at lære mere om det, er du velkommen til at kontakte os.