Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

Sukkersyge

Symptomer & Behandling

Mindst 280.000 danskere lever dagligt med diabetes (sukkersyge). Diabetikere ved normalt hvordan de skal håndtere deres sygdom, men i enkelte tilfælde kan der ske et uheld, hvor sygdommen medfører ubehag for vedkommende. Derfor kan det være meget brugbart at kende førstehjælpen til diabetes.


Lavt blodsukker (Insulinchok)

Ved type-1 diabetes skal vedkommende selv tage insulin. Insulin er et hormon som produceres i kroppens bugspytkirtel, men ved type-1 diabetes skal insulin tilføres for at transportere sukkerstofferne i blodet ud i muskelcellerne, hvor de bruges som energi. Hvis en diabetiker får tilføjet for meget insulin kan der opstå, det man i daglig tale kan kalde, insulinchok. Personen vil nemlig begynde at blive ret utilpas.

 

Symptomerne på lavt blodsukker (insulinchok)

Vedkommendes bevidsthed vil være ændret og personen vil ikke virke som sig selv. Udover at være uklar og omtåget, kan personen få rystelser, svimmelhed, indre uro og sløret syn. Når en person får lavt blodsukker kan personen svede mere end normalt, pulsen vil stige og man kan fornemme vedkommende har svingende humør.

Denne beskrivelse kan også bruges på personer, som måske har indtaget for meget alkohol og er beruset. Derfor kan det være vigtigt at sikre sig, at vedkommende er diabetiker og har lavt blodsukker.

 

Vågen/halvvågen

Er der mistanke om mildt og moderat lavt blodsukker, kan man give diabetikeren 200-250 ml frugtjuice/sukkersødet saft eller 20-25g druesukker, honning eller hvidt sukker. Efter 10-15 minutter skal diabetikeren have kontrolleret blodsukkeret.

Er blodsukkeret ikke steget, så gentages ovenstående. Har diabetikeren fået det bedre efter 10-15 minutter, kan du give en skive rugbrød som sikre at blodsukkeret stiger langsomt og kontrolleret.

 

Ved bevidstløshed

I alvorlige tilfælde med lavt blodsukker kan det føre til insulinchok, en tilstand, hvor diabetikeren kan blive bevidstløs, og i nogle tilfælde få kortvarige krampetilfælde. I dette tilfælde kan man lægge personen i stabilt sideleje. Derefter er det vigtigt, at man alarmerer på 1-1-2, og fortæller at man er ved en bevidstløs person, så ambulancen kan komme hurtigst muligt.

Husk at man aldrig må komme mad eller drikkelse i munden på en bevidstløs, da der er risiko for at vedkommende bliver kvalt! I nogle tilfælde kan der gives en sprøjte med hormonet glukagon, men der skal man vide, hvordan man giver en indsprøjtning.


Højt blodsukker

I nogle tilfælde kan der også opstå ubehagelige situationer ved højt blodsukker, hvor den tilskadekomne vil have brug for hjælp. 

Kendetegnene ved en diabetiker, som lider af højt blodsukker er: 

  • Tør og rød hud, en dyb og tung vejrtrækning samt hurtig puls.
  • Personens ånde kan lugte af acetone. Personen vil være meget tørstig, være uklar, forvirret og i sjældne tilfælde miste bevidstheden. 

Hvis personen bliver uklar, forvirret eller mister bevidstheden, skal der straks alarmeres på 1-1-2.

Hvis man er i tvivl om diagnosen omkring lavt eller højt blodsukker, så kan der som udgangspunkt altid gives noget sødt at spise eller drikke i håb om at regulere blodsukkeret.

Hvis du vil lære mere førstehjælp, til eksempelvis sukkersyge og insulinchok, kan du booke et førstehjælpskursus hos os her.