Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

Hjerte-lunge-redning

Til Børn & Babyer

Hjerte-lunge-redning til børn adskiller sig ikke væsentligt fra hjerte-lunge-redning til voksne. Hvis et barn pludseligt falder om, eller du finder barnet tilsyneladende livløst, starter du med at kontrollere barnet bevidsthedstilstand, og om det reagerer ved at tale højt og ruske i det.

Hvis barnet er bevidstløs skal du anvende ABC-princippet. Start med at skab frie luftveje – hvis barnet er over 1 år bøjes hovedet kun let bagover. Ved børn fra 0 til 1 år skal hovedet holdes i neutral stilling. Bøjer man hovedet tilbage på samme måde som en voksen, vil man risikere at sammenklemme luftvejene. Kontrollér ved se-føl-lyt, om der er vejtrækning.

Hvis der er normal vejrtrækning lægges barnet i alderen 0-12 måneder i hvileposition, altså på siden, og barnet i alderen 1-8 år i stabilt sideleje.
Tilkald hjælp på 1-1-2 og vurdér jævnligt barnet vejrtrækning.

Hvis der IKKE er normal vejrtrækning må vi starte med at give 5 indblæsninger. Vurdér i maksimalt 10 sekunder, om barnet har normal vejrtrækning.


Indblæsninger

Ved børn 0-1 år holdets barnets hoved i neutral stilling. Tag en indånding selv, og placér dine læber rundt om barnets mund og næse; sørg for at slutte tæt, pust blidt i barnets mund og næse samtidig med, at du ser efter, om brystkassen hæver sig. Indblæsningerne bør tage ca. 1 sekund.
Når barnets brystkasse har sænket sig: Tag endnu en indånding selv og giv en indblæsning mere. Gentag indtil du har foretaget 5 indblæsninger første gang, og derefter fortsættes der med 2 indblæsninger.

Et godt tip: Mængden af luft, du skal give indblæsning med, er den mængde, som du har i dine kinder. Barnets lunger er meget små, og kan derfor ikke tåle for store indblæsning.


Hjertemassage

Efter indblæsninger starter du på hjertemassagen. Vi giver 30 tryk ligesom ved voksne. Trykstedet på børn er den nedre halvdel af brystbenet men undgå at trykke i bughulen/øverste del af maven. Trykdybden er mindst 1/3 af brystkassens dybde. Efter et tryk slippes trykket, så brystet kan udvide sig. Hold fingrene eller hænderne på brystet. Vi trykker med en hastighed, der svarer til mellem 100-120 tryk per minut. Det skal tage i mellem 15-18 sekunder at give de 30 tryk. 

I førstehjælp har man valgt at opdele børn og baby ud fra alder, for at vi kan udføre den mest effektive førstehjælp. Børn som er ældre end 8 år, får samme førstehjælp som voksne.

Børn 0-1 år: Placér to fingre mellem barnets brystvorter og udfør brystkompressionerne der. Grundet barnets størrelse benyttes to fingre og trykkets styrke tilpasses størrelsen og er max 1/3 af brystdybden.  

Børn fra 1 år-8 år: Placér din ene håndrod på barnet bryst, mellem brystvorterne. Stræk din arm og tryk max 1/3 ned, så du trykker lige ned i brystet. Dette gentages 30 gange. 

 

Bliv ved!

Du skal nu lave 30 tryk og 2 indblæsninger (30/2) i ét minut. Vi skal starte med at sikre, om vi selv kan få gang i barnet, før vi tilkalder en ambulance. Sker der ikke en ændring i barnets tilstand og vejrtrækning, skal du eller en anden på stedet straks ringe 1-1-2 og oplyse om din situation. Når opkaldet er overstået skal du forsætte med 30/2 indtil ambulanceredderne ankommer, og beder dig om andet.

Vil du lære mere om, hvordan man yder korrekt førstehjælp til et barn, kan du på et førstehjælpskursus til baby tilegne dig de nødvendige kompetencer eller kontakte os, hvis du er i en gruppe, som vil være interesseret.