Mail: info@corhelp.dk   Telefon: 53 885 112

Blodprop i hjertet

Symptomer og behandling

Hjertet har en helt central funktion i vores krop; at pumpe blodet rundt, som forsyner vores celler med livsnødvendig ilt. Hjertet er en stor muskel, som selv skal fornyes med blod til dets celler. Det sker gennem nogle store blodårer, som kaldes kranspulsåre. 

Ved en blodprop i hjertet opstår der en hel eller delvis blokade i en kranspulsåre. Efter ganske kort tid, hvor hjertet ikke bliver forsynet med ilt, begynder muskelcellerne i hjertet at dø. Som konsekvens af dette vil hjertet stoppe med at slå. Derefter er det vigtigt, at personen hurtigt får den nødvendige hjælp. 

 

Så længe at personen er ved bevidsthed, vil symptomerne være:

  • Centrale smerter i brystet på den tilskadekomne – eventuelt med en fornemmelse af udstråling i arme, hals, kæbe med mere. Personen vil have åndenød, og huden vil blive bleg og kold. 
  • Personen kan også blive klamtsvedende (da kroppen udskiller adrenalin).
  • Derudover oplever man ofte at den tilskadekomne har panikangst (frygt for at dø) og er yderst bange. 

Når den tilskadekomne har disse symptomer, så er der en stor risiko for hjertestop. 

 

Hjertestop forårsaget af blodprop

Hvis man har en person oplever ovenstående symptomer, handler det om at alarmere 1-1-2 hurtigt. Få personen til at sidde ned, løsne tætsiddende tøj og sørg for at personen kan trække vejret så godt som muligt.

Da personen er kold og klamtsvedende, er det vigtigt at holde personen varm. Samtidig skal du blive ved personen og forsøge at skabe ro, ved at yde psykisk førstehjælp, indtil ambulancen ankommer. Du kan som førstehjælper spørge, om personen har oplevet det før eller om personen tager noget medicin, som du kan hjælpe med at hente. Undlad som førstehjælper dog at give personer medicin, da du ikke kender den rette dosering. 

Bliver personen bevidstløs og falder om, skal du gøre brug af ABC-princippet

  • Du skal sikre frie luftveje – Airways 
  • Undersøg vejrtrækning – Breathing
  • Sikre kredsløbet – Circulation

Trækker personen ikke vejret, skal du straks gå i gang med at give hjerte-lunge-redning.

Som førstehjælper skal blive ved med at udføre hjerte-lunge-redning, indtil ambulancen ankommer, og sundhedspersonalet fortæller, at de ikke længere har brug for din hjælp. 

Et hjertestop er en central del af undervisningen til vores førstehjælpskurserKontakt os eller book kurset Førstehjælp ved hjertestop.